Industrieel ingenieur informatica

Universiteit Gent campus Schoonmeersen

Vaak gestelde vragen

Hier beantwoorden we de vaakst gestelde vragen over onze opleiding. Vind je het antwoord op jouw vraag niet terug, neem dan zeker contact met ons op!

 • Dat kan op twee manieren:

  • Met een aso- of tso-diploma start je de driejarige academische bachelor, en bekroon je dit met het masterjaar. Het totale studiepakket omvat bijgevolg 4 maal 60 studiepunten; deze punten zijn een maat voor de studiebelasting.

  • Heb je al een diploma van professionele bachelor in een informaticarichting (Toegepaste Informatica, Multimedia- en Communicatietechnologie …)?
   Dan bieden we je een schakelprogramma aan afhankelijk van je vooropleiding. De studiebelasting ligt dus hoger dan in een “normaal” jaar voltijdse studie, maar wordt uiteraard sterk beïnvloed door je eerder verworven competenties.
   Dit schakelprogramma sluit dan naadloos aan bij de masteropleiding.

 • Het diploma van industrieel ingenieur informatica heeft twee troeven:

  • Het is een diploma van industrieel ingenieur, een profiel dat door de bedrijfswereld heel erg gewaardeerd wordt omwille van inzetbaarheid én meegroeimogelijkheden.

  • Het is een diploma in de informaticarichting. In deze sector is er steevast een grote vraag naar gekwalificeerde werknemers.

  Je vindt industrieel ingenieurs informatica in de meest uiteenlopende bedrijven!

 • Een aso- of tso-opleiding die wetenschappelijk georiënteerd is, is belangrijk. Specifieke voorkennis van informatica of programmeerervaring is niet vereist. Heb je voldoende wiskundige basis? Ons advies:

  • Bij 6 (of meer) uur wiskunde per week ben je prima voorbereid.

  • Bij 4 of 5 uur wiskunde per week heb je mogelijk een aantal onderwerpen niet gezien in je secundaire studies. Deze onderwerpen zullen uitgebreid aan bod komen in de cursus, maar aan een vrij hoog tempo.

  • Bij 3 (of minder) uur wiskunde per week is de lacune in je voorkennis wiskunde zeer groot. Misschien is een inhaalmanoeuvre nog mogelijk, maar dit zal bijna altijd ten koste moeten gaan van de studietijd van de andere opleidingsonderdelen!

  In ieder geval wordt er erg gedifferentieerd gewerkt. Nog steeds twijfels? We bieden een zelftest en zomercursussen aan die je op weg kunnen helpen.

 • Naast een aanvulling van je wiskundevoorkennis, krijg je o.a. ook fysica, chemie, elektriciteit en elektronica. Zo kan je mede-ingenieurs later vooruithelpen bij hun informaticavragen. Alle details vind je in de studiegids.

 • Een goede portie goesting om bij te leren! Regelmatige toegang tot een computer is een must, maar je kan hiervoor gebruikmaken van de infrastructuur op de campus. De aankoop van een (al dan niet draagbare) computer stel je beter uit tot na het eerste jaar.

  Wil je toch al een laptop aankopen, kies dan voor een toestel met minstens een i7-processor, 8GB RAM en een harde schijf van 1TB.

 • Kom kennismaken met de opleiding informatica!

  Onder het aanbod van de faculteit, dat zich toespitst op scholen en scholieren, vind je zeker informaticagerelateerde onderwerpen.

  Voor een gepersonaliseerd voorstel kan je steeds een mailtje sturen.

 • Het verschil situeert zich voornamelijk op het uitdiepingsniveau van gelijklopende vakgebieden.

  De masteropleiding (1 jaar) is de logische voortzetting van de academische bachelor (3 jaar). In vergelijking met de andere universitaire opleidingen is de opleiding tot industrieel ingenieur meer gericht op toegepaste vaardigheden.

  Anderzijds is het niet de bedoeling om nauw te focussen op specifieke software of toepassingen. De opleiding kiest voor genoeg theoretische onderbouw, met een accentverschuiving naar ontwerp en beheer van systemen ten opzichte van de professionele bachelor informatica.

  Ook het woord ingenieur wordt niet vergeten: je krijgt een brede kijk op technologie in het algemeen.

  Elke opleiding heeft haar eigen verdienste; het komt erop aan de juiste man/vrouw (vooropleiding, persoonlijkheid en ambitie incluis) op de juiste plaats te krijgen.

 • De basis van beide opleidingen loopt aanvankelijk grotendeels gelijk. Daarna verschuift de aandacht echter:

  • Een industrieel ingenieur ICT zal meer notie hebben van de elektronica achter de schermen en hardwareontwerp.

  • Een industrieel ingenieur informatica heeft meer feeling met netwerken, beheer van informaticasystemen en ontwerp van degelijke software.

  De opleiding informatica wordt in Vlaanderen enkel aan de Universiteit Gent aangeboden!

 • Neen! Ook de vingers van onze studenten krijgen het hard te verduren. Met minstens zoveel praktijksessies als theorie, wordt elke letter tot leven gewekt. Zowel individuele als teamvaardigheden worden zo aangescherpt, als onmiddellijke feedback op de aangeboden leerinhoud.

 • Neen! Informatica is veel meer dan programmeren, en programmeren is veel meer dan code intikken. Eerst analyseer je het voorliggende probleem, je bespreekt dit met studiegenoten, je stelt (samen) een eerste versie van de oplossing op, en na het praktisch uitvoeren en testen van deze versie is er nog genoeg stof tot bespreking. Veel van deze stappen in het proces draaien om communicatie en lukken best zonder computer.

Masterproef in de kijker

Wegens het groot aantal interessante use cases die voor indoorlocalisatie te bedenken zijn en het feit dat de GPS-technologie niet binnenshuis werkt, wordt er binnen de onderzoekswereld fervent op zoek gegaan naar alternatieven. Voor het localiseren werd er gebruik gemaakt van een Wireless Sensor Network (WSN) in combinatie met de Time of Arrival techniek (ToA). Uiteindelijk werd er een localisatie-oplossing gevonden die grosso modo 2 maal zo nauwkeurig presteerde als die van een gelijkaardige studie.

Waar zijn ze nu?

Binnen de opleiding wordt vaak samengewerkt met bedrijven en andere instellingen. Zo stroomden onze alumni al door naar …