Industrieel ingenieur informatica

Universiteit Gent campus Schoonmeersen

Masterproef in de kijker

Jürgen Jacobs werkte aan de kwaliteit van beeldschermen die in ziekenhuizen worden gebruikt om röntgenfoto's te bekijken. Zijn software heeft tot doel het uitvoeren en verzamelen van de controlegegevens van de schermen. Door op regelmatige basis testen uit te voeren, wordt de kwaliteit van het materiaal verzekerd. Jürgens masterproef sleepte zo de prestigieuze Barco-prijs voor wetenschappelijk onderzoek in de wacht.

Onderzoek in de kijker

Natuurlijke taal heeft een erg ingewikkelde structuur, die schijnbaar willekeurig is samengesteld. Wie herinnert zich niet meer van de middelbare school hoeveel uitzonderingen er waren op de toch al ingewikkelde taalregels? Het onderzoek van Jan Cnops gaat na waar deze complexiteit vandaan komt. De centrale vraag van zijn onderzoek is hoe neuronen zich organiseren om taal te verwerken, en hoe ze zo taal scheppen naar eigen beeld en gelijkenis.