Industrieel ingenieur informatica

Universiteit Gent campus Schoonmeersen

Masterproefverdedigingen juni 2017

Eind juni verdedigen een 35-tal studenten hun masterproef.  Naar goede gewoonte is iedereen welkom.

De verdedigingen gaan door op heel verschillende locaties, een beperkt aantal gaat door op campus Schoonmeersen. Raadpleeg de agenda voor de studenten uit de opleiding Informatie of  de agenda van alle studenten van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Overzicht van lokalen voor de verdedigingen (met plannetje)

Gepubliceerd op 12 juni 2017

Masterproef in de kijker

Kinderen en jongeren die doof of slechthorend zijn, beheersen de gesproken en geschreven taal niet zo goed. Bovendien kunnen hun vrienden en familieleden niet altijd met gebarentaal communiceren. Laurens Van Acker ontwikkelde een communicatiehulp op Android, die deze hindernissen moet reduceren door tekst om te zetten naar relevante plaatjes en filmbestanden van onlinebronnen. Die tekst kan worden geselecteerd binnen bv. de webbrowser, of worden ingesproken. Een uitgebreide praktijktest leverde positieve resultaten.

Onderzoek in de kijker

Sam Leroux tracht in zijn onderzoek deep learning technieken bruikbaar te maken in omgevingen waar resources niet in overvloed aanwezig zijn. Voorbeelden zijn robots, drones, smartphones en Internet-of-things applicaties. In veel gevallen zal er een beroep moeten gedaan worden op de cloud. In dit onderzoek wordt er nagegaan of er slimme manieren zijn om de berekeningen te delegeren naar de cloud, rekening houdend met de latency en de kost van de netwerkverbinding.